15 Şubat 2019 Cuma

Üç Grafikte Ekonomik Gidişat

Bu hafta krizin gidişatını takip edebileceğimiz önemli veriler açıklandı. Üç grafikte özetleyeceğim. Grafikler, uzun süredir işaret ettiğimiz sürecin yaşandığını, yani krizin derinleştiğini gösteriyor.


1. Sanayi Üretimi Çöktü

Aşağıdaki veri, Tüik tarafından 14.02.2019 tarihinde açıklandı, Aralık ayında sanayi üretimindeki gelişmeleri gösteriyor. 2018'e %10'larda büyüme ile başlayan sanayi sektörü yılı %20 farkla, yani %10 daralma ile kapattı.



2. İşsizlik Sıçradı

İşsizlik verisi, sanayi verisine göre bir ay önceden geliyor, Kasım ayına ait gelişmeler açıklandı. İşsizlik verisi, daha önce işaret ettiğim kitlesel işsizlik sürecinin başladığına işaret ediyor. Kasım ayında 2 puan birden yükselme var, %12,3'e ulaşmış durumda. Genç işsizliği de 4,3 puanlık artış ile %23,6'a vardı.


3. Tüketim Yavaşladı

Üretim ve işsizlik verisine perakende tüketimini de ekleyelim. Aralık ayı verisi, bir önceki yılın aynı ayına göre %9,2 daralma olduğunu gösteriyor. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları %2,7, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) %12,6, otomotiv yakıtı satışları %9,5 azaldı.



Özet

- Sanayi üretimi daralıyor,
- İşsizlik artıyor, 
- Tüketim yavaşlıyor.

Tüm bunlara ek, cari açık kaynağı belirsiz bir kaynak ile kapatılıyor, kriz nedeniyle cari açık düşüyor.